13 Mart 2014 Perşembe

Ahmet Kaya gerçekten o şarkıların böyle yorumlanmasını ister miydi?

 
Ahmet Kaya'ya dair ne varsa bu ülkede halen çok ilgi görüyor. Hayatı gibi sanatı da zirvedeyken yarım kaldığı için, sanırım yarım kalan her güzel şey gibi sonsuza dek o tılsımını koruyacak, devam ettirecek.

Belki de bu yüzden sevenleri onun yeniden yorumlanan şarkılarını bile dört gözle bekliyor. İçinde Ahmet Kaya geçen her şey heyecan yaratıyor.

Ahmet Kaya'nın ölümünün ardından birçok albümü çıktı daha önce okuduğu ve albümlerine almadığı şarkıları değerlendirildi. Bir de 2002 yılında "Dinle Sevgili Ülkem" adlı bir saygı albümü yapıldı. Bazı şarkıları yeniden yorumlandı.

O günün şartlarında Ahmet Kaya halen yasaklı olduğu için oldukça aykırı ve cesur bir çalışmaydı. Albümde yer alan sanatçılar da çok fazla değişikliğe gitmeden eserleri Ahmet Kaya'nın tarzında yorumlamışlardı.

Şimdi son yılların modasına Gülten Kaya'da uydu. Ahmet Kaya'nın bazı şarkılarını popüler isimlere okutup bir başka saygı albümüne imza attı.

“Ahmet Kaya böyle olmasını isterdi” empatisiyle, tarzları Ahmet Kaya'nın müziğine oldukça uzak olan 23 sanatçı Kaya'nın 23 parçasını tekrar yorumladı.

Albümde ağırlıklı olarak rock grupları var, sanatçılar okuyacakları şarkıları kendileri seçmiş ve düzenlemelerle yorumlara hiç karışılmamış.

Bu yüzden ortaya Ahmet Kaya'nın şarkılarından ziyade, sözleri aynı olan yeni parçalar çıkmış. Sanatçılar ve yorumladıkları şarkılar üzerinden yorum yapmak istemiyorum ama dürüst davranmak gerekirse bazı eserler tanınmayacak hale gelmiş.

Ahmet Kaya'nın şarkılarında sadece söz ve müzik yoktur. Devrim, mücadele ve başkaldırı vardır. Sesiyle, şiirleriyle bazı kelimelere yaptığı özel vurgularla bunu tüm albümlerinde hissetirir.

Ancak bu albümde söylenen şarkıların sanki içi boşalmış, yıllarca kitleleri ayağa kaldıran haklarında davalar açılan o yasaklı şarkılar salt birer aşk parçasına dönüşmüş.

Çoğu Beyoğlu kafelerinde çalınan popüler parçaları andırıyor. Özgün müzikten eser kalmamış. İnsan bu albümü dinledikten sonra ilginç bir şekilde hemen aynı şarkıları bir daha Ahmet Kaya’dan dinleme isteği hissediyor.

Ben bir müzik eleştirmeni değilim ama çok iyi bir Ahmet Kaya dinleyici olarak söylemek isterimki, "bir eksiğiz" albümü Ahmet Kaya'nın kadim dinleyicilerine çok yabancı kalmış.  

Eserlerini ona dar gelen kalıplara sıkıştırmış.
Bunun yerine belki onu yeni tanımaya başlayan genç popüler müzik dinleyicileri için ilginç bir deneyim olabilir. Bundan fazlasını beklemek ve “Ahmet Kaya böyle olmasını isterdi” demek bence haksızlık olur.

twitter.com/normalgasteci


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder